Кшищоф Пендерецки, един от най-уважаваните съвременни композитори и диригенти, почина

...
 
Кшищоф Пендерецки, един от най-уважаваните съвременни композитори и диригенти, почина
Коментари Харесай

Кшищоф Пендерецки не дочака концерта си в София

 

Кшищоф Пендерецки, един от най-уважаваните модерни композитори и диригенти, умря на 86 години , заяви полската организация ПАП. Той бе създател основно на оркестрови творби, един от ярките представители на школата на авангардистите. " След дълготрайно и тежко боледуване Кшищоф Пендерецки - един от най-великите полски композитори и международен престиж в класическата музика, умря ", написаха и от министерството на културата във Варшава.

Роден е през 1933 година в Дембица, Полша. Завършва Държавното висше музикално учебно заведение в Краков, след това преподава там, а в продължение на 15 години (1972-1987) е и негов ректор. Международната си кариера стартира през 1959 година Като композитор добива интернационална известност с " Погребална ария за жертвите на Хирошима " и " Страстите по Св. Лука ". Пише и музика за филми на Стенли Кубрик, Дейвид Линч, Анджей Вайда. Лауреат на 4 награди " Грами " , като последната е от 2016 година за най-хубаво хорово осъществяване. Пендерецки бе почетен лекар на десетки университети и член на няколко от водещите музикални сдружения в света.

Легендата трябваше да изнесе концерт на 11 юни тази година в София . По покана на Софийската филхармония Пендерецки щеше да показа в зала " България "  своята Симфония №7 " Седемте врати на Ерусалим " за солисти, читател, хор и оркестър. По проект той трябваше да дойде с полските солисти Ивона Хоса, Каролина Сикора, Анна Любанска, Адам Здуниковски, Пьотър Новачки и Славомир Холанд. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР